Welk rijbewijs heb ik nodig?

Toegestane maximum-massa

Om te weten welk rijbewijs u nodig hebt om een aanhangwagen of caravan te trekken, is de toegestane maximum-massa (tmm) van een voertuig van belang. De tmm van een auto of een aanhangwagen wordt vastgesteld door de fabrikant en staat (nog) niet altijd op het kentekenbewijs. De tmm komt ongeveer overeen met de optelsom van het gewicht van de auto en het laadvermogen. De tmm van auto’s en aanhangers is eventueel op te vragen bij de RDW. Ook kan de tmm worden gevonden op typeplaatjes die op of in voertuigen zijn aangebracht.

Gewone personenauto’s hebben óók een tmm. Vraag de tmm van uw personenauto na bij de RDW, zoek ernaar op typeplaatjes of raadpleeg het instructieboekje. De toegestane maximum-massa van voertuigen is bepalend voor het juiste rijbewijs en daarmee dus ook voor de voorwaarden die in de verzekeringspolis van de auto staan.

Met behulp van onderstaand schema kunt u bepalen welk rijbewijs u nodig hebt om een caravan te trekken:

 Caravan schema

Een andere eis waarop u moet letten is hoeveel uw auto mag trekken. Het maximale trekgewicht kunt u vinden op uw kentekenbewijs.

*1- Indien de tmm van uw caravan zwaarder is dan 3500 kg (dit komt weinig voor) dan gelden er andere eisen voor het rijbewijs en de caravan. Hiervoor is door de overheid een brochure ontwikkeld.